teisipäev, 12. mai 2009

"Tere, Kevad!" viktoriini vastused

Usinatele viktoriinis osalejatele ja kõigile loodushuvilistele küsimuste vastused:

13. Mitmest Eesti maakonnast leiab Sinilille (meie ühe kevadekuulutaja nimelise) tänava? Nimetage need maakonnad.
Vastus: "Tere, Kevad" projekti läbiviijate andmetel on Sinilille tänav 9 maakonnas: Rapla, Harju, Võru, Saare, Tartu, Pärnu, Lääne-Viru, Ida-Viru ja Valga maakonnas. Kaks punkti sai vähemalt 8 õige maakonna eest, 1 punkti vähemalt 5 õige maakonna eest. Kui loetleti enam kui 9 maakonda, maksimumpunkte ei saanud.

14. Eestis on teatavasti 15 maakonda. Millisel maakonnal on 242 km rannajoont ning 177 saart ja laidu?
Vastus: Pärnu maakonnal.

15. Kunksmoor on Aino Perviku samanimelise raamatu peategelane. Mida tähendab sõna "kunksmoor"?
Vastus: Kunksmoor ehk nõiamoor.

16. Eestis kasvab üks põlispuuliik, mis on saanud ühe linna sümboliks? Mis puu ja mis linn?
Vastus: Selgus, et neid puuliike, mis on linnade ametlikeks sümboliteks saanud, on rohkemgi: mänd - Elva, Loksa, kuusk - Võru, tamm - Tamsalu, pärn - Pärnu.

17. Ühe Eestis laialt levinud taime rahvapärane nimi on rakvere raibe. Kus on selle taime algne kodumaa?
Vastus: Selleks levinud umbrohuks on harilik tõlkjas ja tema kodumaaks on Ees-Aasia, kus ta on poolkõrbe- ja stepitaim.

18. Nimetage selle aasta Eesti metsapealinn.
Vastus: Viljandi.

19. Vaatamata sellele, et Eesti on rahulik paik, toimuvad ka siin aeg-ajalt maavärinad. 1976. aastal toimus Eestis viimaste aegade tugevaim maavärin. Kus ja kui tugev see oli?
Vastus: Osmussaarel, tugevusega 4,75 magnituudi (mõningatel andmetel 4,6 magnituudi), Euroopa 12-pallisel skaalal kuus palli. Magnituud on maavärina võimsus Richteri skaala järgi. See on logaritmiline skaala, nii et kolmemagnituudilise maavärina võimsus on kümme korda pisem nelja magnituudi suuruse maavärina omast. Seni mõõdetud maavärinate suurim võimsus on olnud 8,9 magnituudi, Eestis 4,75 magnituudi. Kolme magnituudi suurust maavärinat peaks tundma hoonetes.

20. Millistele loomadele on pandud Eestis üles veebikaamerad otsepildi nägemiseks nii, et nende tegemisi võib otse internetis vaadata?
Vastus: Väike–konnakotkad, must-toonekured, merikotkad, hülged (hetkel pausil, nagu ka nn sea-TV), kodukakud, amuuri leopardid (Tallinna Loomaaias).

21. Ühe meie kevadekuulutaja õied on nii tillukesed, et putukatele märkamiseks on appi tulnud õisi ümbritsevad kõrglehed, mis on erkkollast värvi. Kui õied närbuvad, kaob ka lehtede kollane värvus. Mis taimest on jutt?
Vastus: Selleks taimeks on lepiklill.

Kommentaare ei ole: