reede, 30. jaanuar 2009

Nõmme loodusmajas

Jaanuarikuu viimasel koolipäeval, 30. jaanuaril külastasime klassiga Nõmme loodusmaja. Oi, kui vahva seal oli!! Tutvusime mitmesuguste loomadega, saime neid oma käes hoida ja neile pai teha. Meile räägiti ka, mis kaasneb sellega, kui omale koju loom võtta. Lemmikloom on pereliige. Looma võtmisega perre kaasnevad ka mitmed kohustused.
Iga laps sai endale kaasa meelespea, kuidas olla tubli loomapidaja ja kuidas hoiduda koera hammustamise eest. Kõik see on kirjas ka loomakaitse seltsi kodulehel ning Tallinna kodulehe lemmiklooma portaalis.
Aitäh Nõmme loodusmajale, kes meid vastu võttis ja meile oma loomi näitas!

neljapäev, 29. jaanuar 2009

Teater koolis

Teisipäeval, 3. veebruaril kell 8.45 on meie kooli aulas võimalus osa saada toredast etendusest "Jutt on kooruke, õpetus ivake". Pilet 15 krooni.

kolmapäev, 28. jaanuar 2009

Härja aasta

Esmaspäeval, 26. jaanuaril algas Hiina kalendri järgi kollase härja aasta. Meie püüdsime 28. jaanuari kunstitunnis maalida guaššidega härga.
Millise looma aastal on keegi sündinud, saab uurida lähemalt Hiina kalendri aastatest. Uurides ühiselt seda kalendrit, leidsime, et meie klassis on paljud lapsed sündinud draakoni ja üksikud ka jänese aastal. Õpetaja luges meile vahvat Hiina muinasjuttu "Kuidas loomade järgi aastaid loendama hakati".
Loodame, et härja aasta tuleb meile kõigile hea ja edukas.

teisipäev, 27. jaanuar 2009

Nõmme loodusmajja

Reedel, 30. jaanuaril toimub õppekäik Nõmme loodusmajja. Koolis toimub kaks õppetundi: eesti keel ja inimeseõpetus. Koolis tagasi oleme u kell 13.40. Vajalik on kaasa võtta kas 4 bussipiletit, ID-pilet või tasuta sõiduõigust tõendav dokument ning loomulikult hea tuju.

esmaspäev, 26. jaanuar 2009

Hambaarsti juures

Kuna meie koolis hambaarsti ei ole, siis külastab 1.-5. klass jaanuarikuus hambaravi kabinetti. 26. jaanuaril käis meie klass hambaarsti juures oma hambaid kontrollimas. Osad meist olid juba eelnevalt käinud hambaarsti juures ja hambad olid kenasti korras. Paarilt lapselt meie klassist leiti hambast auguke ja neile soovitas arst minna oma hambaid ravima. Arst lubas järgmiseks nädalaks saata klassijuhataja kaudu igale lapsele koju kokkuvõtte hammaste kontrollist ja vajalikud soovitused.
Hambaarst rääkis meile ka, et hambaid tuleb kaks korda päevas pesta. Saime teada, et hambahari ei tohiks olla kõige kõvem, vaid poest peaks ostma kas medium'i või soft'i. Hambaarst, kes meie hambaid kontrollis, oli väga tore ja sõbralik.

reede, 23. jaanuar 2009

Aken

23. jaanuaril meisterdasime vahelduseks lumememmedele toredat akent, mille kaudu saab vaadata õues seisvaid lumemehi. Tegelikult on meil ääretult hea meel, et me mitmel tunnil oleme teinud lumememmi ning maalinud talve, sest oleme kindlad, et see tõigi meile nii ilusa lume.

neljapäev, 22. jaanuar 2009

"Varblase Priidu"

21. jaanuaril käisime vaatamas VAT Teari etendust "Varblase Priidu", mida mängiti Rahvusraamatukogu teatrisaalis. See oli lugu väikesest varblasest, kes üritab lennata, kuid kukub keldriauku. Sellest saab alguse sõprus varblase ning kolme roti vahel. Seda lugu jutustasid ja mängisid üks mees ja naine, kes ei saanud omavahel eriti hästi läbi. Nad elasid ühes majas, nende kuurid asusid kõrvuti ning selletõttu puutusid nad omavahel kokku ja pidid üksteisega rääkima.
Etendus oli meie jaoks veidi raske, kuid vahepeal oli ka päris naljakaid kohti. Näitlejatöö oli meisterlik. Seda etendust soovitame vaadata suurematel lastel ning oma vanematel.

pühapäev, 18. jaanuar 2009

Teatrisse!

21. jaanuaril läheme Tallinna Rahvusraamatukogu teatrisaali vaatama VAT teatri etendust "Varblase Priidu". See etendus on meie klassi õpilastele tasuta.
Sellel päeval toimub 2 ainetundi: eesti keel ja muusika. Etendus algab kell 11.00 ja kestab 50 minutit. Koolis oleme tagasi umbes kell 12.35 ja siis läheme kohe koju.

reede, 16. jaanuar 2009

Lumememme perekond

16. jaanuaril lugesime vahvat katkendit Marta Sillaotsa raamatust "Trips, Traps, Trull". See katkend rääkis esimesest lumest ja talverõõmudest, millest lapsed osa said. Üks tegevus oli ka toreda lumememme tegemine. Kuna meil praegu ikka veel õues piisavalt lund ei ole, siis pidime leppima lumememme meisterdamisega klassiruumis. Seekord kasutasime meisterdamiseks salvrätikuid. Lõpuks valmiski meie klassi lumememme perekond.

kolmapäev, 14. jaanuar 2009

Kas sul on helkur?

Kuna ilmad on üsna pimedad, siis on oluline, et kõik inimesed säraksid, st et nad oleksid varustatud helkuri(te)ga.
Muretseme meiegi omale helkurid ja kinnitame need oma üleriiete ja koolikoti külge.

Liikluskasvatuse osakonna juhataja Raul Rom Maanteeametist: Helkur tuleb riietele kinnitada nii, et see oleks nähtav võimalikult mitmest suunast. Kuna maanteel peab kõndima vasakpoolsel teepeenral, siis tuleb rippuv helkur paela ja haaknõelaga kinnitada enda riiete paremale, sõiduteepoolsele küljele, näiteks tasku serva külge nii, et helkur jääb rippuma umbes põlve kõrgusele (umbes samal kõrgusel asetsevad ka sõidukite tuled). Päeval, kui helkuri kasutamine ei ole vajalik, saab sel moel kinnitatud helkuri panna taskusse. Oluline on jälgida, et helkur jope või mantli ääre alt välja paistaks. Veniva helkurpaela võib samal põhimõttel parempoolse varruka peale tõmmata. Mitme helkuri olemasolul on kõige turvalisem kasutada kahte helkurit korraga, ühte paremal ja teist vasakul küljel. Õmmeldavast või kleebitavast helkurmaterjalist kujundeid või ribasid tuleks kinnitada rõivaste sobivatesse kohtadesse arvestusega, et helkurid oleksid nähtavad nii eest, tagant kui küljelt. /.../ Helkuri toime põhineb tema ehitusel: helkur peegeldab temas olevatele peegelpindadele langenud valguskiire tagasi valgusallika suunas. Kui helkuri pind on kraabitud või kulunud, tuleks helkur uue vastu vahetada, kuna tema valgustpeegeldav toime on märgatavalt väiksem kui tervel ja puhtal helkuril.

Olgem nähtavad! Olgu meil kõigil sära nii silmis kui ka riiete küljes!

Küsi oma sõbralt ja vanematelt: "Kas sul on juba helkur? Milline on sinu helkur?"

Lumemehed

14. jaanuari kunstitunnis valmistasime värvilistest paberitest vahvaid pitsilisi lumemehi. (Ootame nii väga lund, et saaksime minna õue lumemehi ehitama!)

"Adalbert teeb ilma"

14. jaanuaril etendati meie koolis vahvat näidendit "Adalbert teeb ilma". See oli keskkonnateemaline etendus ja õpetas meile hoidma loodust. Saime teada, et ühes minutis voolab kraanist välja umbes üheksa liitrit vett, seega ei tohi lasta veel niisama kraanist voolata. Kui toast ära minnakse, siis tuleb valgustus välja lülitada ning kui õues on valge, siis tuleb vaadata ja mõelda, kas toas on üldse vaja tuli põlema panna. Oluline on ka prügi sorteerimine.
Selle etenduse pilet oli valmistatud paberist, mis oli ümbertöödeldud. Seega saame loodust säästa, kui me viime vanad ajalehed ja paberid selleks vastavasse konteinerisse, kust need viiakse ümbertöötlemisele.
Etendus oli lustakas ning väga hariv.

laupäev, 10. jaanuar 2009

Talvine maastik

Jaanuarikuu esimene koolinädal on rõõmustanud meid kauni lumega. 9. jaanuari tööõpetuse tunnis tegime värvilistest kortsutatud paberitest talvist maastikku.

neljapäev, 8. jaanuar 2009

Talvised kuused

7. jaanuar oli kaunis talvepäev. Maa oli kaetud pehme lumevaibaga. Meie maalisime kunstitunnis talvist kuusemetsa.

kolmapäev, 7. jaanuar 2009

Teatrietendus koolis

14. jaanuaril tullakse meie kooli etendama lustakat keskkonnateemalist näidendit "Adalbert teeb ilma". Pilet 12 krooni.

esmaspäev, 5. jaanuar 2009

Algas uus õppeveerand

Täna, 5. jaanuaril oli meil selle aasta esimene koolipäev. Hommikul tervitasime oma klassi uut õpilast ja saime temaga tuttavaks. Seejärel oli meil igal ühel võimalus rääkida oma koolivaheajast, mis tegelikult tundus kokkuvõttes ikkagi lühike. Mõned meist käisid koolivaheajal ujumas. Meie õpetaja küsis üllatunult, et kas ujuti jääaugus (nii naljakas). Muljete jagamisele järgnesid õppetunnid.
Vahva oli oma klassikaaslasi kohata, kuid puhata oleks meist siiski nii mõnigi veel tahtnud.
Toredat ja edukat uut õppeveerandit!